Sportul românesc, pe ducă

Început de martie, început de primăvară. Nu şi în Japonia unde multe cutremure şi un val tsunami au dat o nuanţă de gri tocmai ţării de unde răsare soarele, de unde răsare speranţa. Cu ocazia acestei tragedii televiziunile româneşti, în goana lor după senzaţional, s-au înghesuit să realizeze legături telefonice cu diverşi români care au avut ghinionul de a trăi pe viu furia Pământului. Bineînţeles, toţi erau fericiţi că acest cutremur i-a prins pe tărâm japonez şi îşi exprimau neîncrederea în puterea statului român de a face faţă unei astfel de situaţii.

Ceea ce mi-a rămas întipărit în minte a fost însă altceva. Un român stabilit de nu ştiu câţi ani în Japonia explica foarte natural că în şcolile japoneze se face câte o oră pe lună despre cum se reacţionează în situaţii de urgenţă precum cutremurele, incendiile, furtunile puternice, dezastre naturale şi nu numai, chestii d-astea de care ne e nouă frică, dar despre care preferăm să spunem că nu ne lovesc fix pe noi.

Cum? Şi noi abia facem o oră de sport pe săptămână? „Cred că e o greşeală” îmi zic. Şi caut pe net. Şi avea dreptate. Şi mă întreb: de ce ne mai mirăm că suntem unde suntem? În două, trei luni japonezii îşi revin, noi încă mai reconstruim după cutremurul din ’77. Japonezii au ajuns să aibă campioni mondiali în sporturile de iarnă. Noi ne chinuim să organizăm Campionatul Naţional de bob şi sanie în Austria.  Pe principiul: Bulgaria (Bansko) – etapă de Cupă Modială. România (Predeal, Sinaia, Buşteni…) – grătare şi manele.

Anul trecut, în septembrie, Steluţa Duţă câştiga medalia de argint la Campionatele Mondiale de Box Feminin. Anul acesta, în martie, AIBA dă interzis României la toate competiţiile internaţionale pentru că un anume Rude(l) Obreja nu vrea sub nici o formă să dea drumul Federaţiei Române de Box. Tot în 2010 Ivan Vasilov, practicant de judo şi ju-jitsu la CSM Sfântu Gheorghe, devine vicempion balcanic şi campion naţional. În martie 2011, mânat de problemele personale şi de lipsa unui loc de muncă, hotărăşte să-şi ia viaţa la doar 31 de ani şi apropiaţii îl găsesc spânzurat în apartamentul său.

Campioni care odată aduceau medalii în ţară şi bucurii în sufletele românilor, care trăgeau tare în cantonamente şi care ştiu ce înseamnă sacrifciile pe care le face un sportiv, aleg să treacă de cealaltă parte a baricadei. Şi folosesc termenul „baricadă” pentru că, să spunem lucrurilor pe nume, în sportul românesc se duce o luptă crâncenă pentru… supravieţuire. E trist, dar da, pentru supravieţuire.

Puţinii sportivi şi antrenori pe care îi mai avem se luptă pentru a mai face rost de bani ca să meargă la o competiţie şi „cealaltă baricadă” (aka POLITICUL) nu ştie cum să mai facă să mai pape nişte bani de la sport că, până la urmă, supravieţuirea e grea pentru toţi…

Şi pentru că tot vorbeam de politic să vedem ce fac bravii noştri conducători. Pe Băsescu, mai e puţin, şi îl iau ceilalţi preşedinţi de state la mişto pe la summiturile pe la care merge. Singura lui tangenţă cu sportul este când îl mai învită câte un cioban în lojă la un şpriţ. Funeriu, la o competiţie de lupte, se aşează pe un scaun din primul rând al sălii de sport ca şi cum se aşează pe fotoliul personal şi, crăcănat, se scarpină la coaie privindu-le pe luptătoare. Scenă pe care am văzut-o personal.

Şi atunci vă-ntreb: se duce dracu’ lumea sau sportul românesc?

Advertisements

2 responses to “Sportul românesc, pe ducă

  • Spike27

    Eu zic ca se duce dracu’ sportul romanesc…fotbalul e un circ;la handbal masculin suntem la pamant;la handbal feminin incercam,vrem,da’ nu putem;la tenis mai avem mult de munca;la rugby ce sa mai zic…in rest,in toate celelalte ori nu sunt bani,ori sunt niste fosile contra performantei,ori nu avem talente…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: