Noul regulament UEFA: fără ultraşi!

Federaţia Română de Fotbal a aprobat în Brumărelul anului trecut noul Regulament naţional de licenţiere şi fair-play financiar. Pe baza acestuia se vor da licenţele pentru sezonul 2011-2012. Noile reguli au fost create după “chipul şi asemănarea” Regulamentului UEFA de licenţiere a cluburilor şi de fair-play financiar care are, la rândul lui, câteva articole dubioase. De exemplu, eu nu o să înţeleg niciodată de ce un club care are prea multe datorii şi nu întruneşte nu mai ştiu ce articol va fi sancţionat, printre altele, cu o amendă. Nu e clar că au nevoie să facă rost de bani, nu să îi dea? Dar mai multe despre acest regulament puteţi citi aici.

Ceea ce vreau să aduc în discuţie este articolul 34 din regulamentul aprobat în octombrie de Comitetul Executiv al FRF. Respectând ordinele UEFA, federaţia obligă cluburile să angajeze un responsabil pentru relaţia cu suporterii echipei până la 1 iunie 2011 şi să înfiinţeze Clubul suporterilor până la începutul sezonului 2012-2013. Pe lângă asta, clubul mai trebuie să angajeze o fostă glorie a echipei care să fie acceptată de membrii înscrişi în Clubul suporterilor.

Ce înseamnă toate astea de fapt? UEFA încearcă să elimine grupurile independente de suporteri. Imaginaţi-vă cum ar fi un club al suporterilor stelişti care să facă tot ce spune finanţatorul clubului. S-ar putea ajunge ca pe Ghencea chiar să se audă cântece bisericeşti, aşa după cum abera fostul ciobănaş cu ceva timp în urmă. Sau pe Ştefan cel Mare să apară mesaje de mulţumire către conducerea clubului pentru campaniile de transferuri (ne)reuşite. Cel mai aiurea ar fi ca pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu” să răsune cântece ungureşti.

Toate ca toate, da’ nu-i de glumit. Se ştie că una din legile nescrise pe care un grup ultras ar trebui să le respecte este independenţa financiară. Există posibilitatea ca noile cluburi ale suporterilor să prindă foarte bine şi foarte mulţi să devină membri. Ultraşii ar deveni din ce în ce mai izolaţi şi pot chiar să dispară, sau pot să accepte banii clubului şi să se înscrie şi ei. Normal că până la urmă clubul poate să nu te primească, astfel încât dacă în trecut ai supărat conducerea, te poţi aştepta să nu fii acceptat în Clubul suporterilor.

Însă există şi exemple hai să le zic pozitive. Se ştie că galeria echipei FC Vaslui este finanţată de Porumboiu. E drept că uneori afişează mesaje care n-au nici o treabă, cum ar fi cele în care i se aduc laude fiului patronului, dar băieţii de acolo se mişcă. Au steaguri, fumigene, coregrafii, peluza e colorată şi aşa mai departe. Doar că totuşi parcă nu au acel ceva, este ca şi cum ai bea bere fără alcool sau ai fuma căcaturi legale. Ce satisfacţie mai au acei suporteri, se bucură că au colorat peluza sau că au primit nişte bani? Mai sunt ei suporteri adevăraţi? Şi în ce măsură, un grup de ultraşi înscrişi în Clubul suporterilor mai poate fi numit grup ultras?

Advertisements

4 responses to “Noul regulament UEFA: fără ultraşi!

 • Vaslui

  interesant articolul, da` de unde dracu` ai scos pe aia cu Vasluiu`? pai daca baiatu` lu` porumboiu a facut lucruri remarcabile pentru orasul nostru, noi ce sa facem? sa il injuram? probabil esti vre-un prieten de-al nostru, probabil de la sud. salutari 😉

 • jurnalistsportiv

  Da, omul a făcut nişte lucruri remarcabile pentru Vaslui, dar pentru asta a primit premii ş.a.m.d. Dar personal mi se pare cam deplasat… Adică dacă ar fi fost un sportiv al clubului care ar fi câştigat ceva la altă secţie ar fi fost ok, dar aşa mi se pare că e ca şi cum eu aş publica într-o revistă de sport un material despre fiul patronului care a câştigat un premiu la un concurs de pian. Cel puţi aşa o văd eu.

  Şi nu, nu sunt un prieten de-ai voştri de la sud.

  Toate cele bune!

 • Alex

  Ca FIFA si UEFA nu suporta fenomenul ultras si exprimarea libera se stie de mult…Sunt curios cat mai dureaza pana se implementeaza total sistemul asta.
  O sa mai pot merge la meciuri? Trebuie sa fac nu-stiu-ce? Cum vine asta cu ani de la cluburi? Adica tocma’ asta e placerea, cand merg la un meci pot sa-l injur pe borcea pe banii mei 🙂
  Nu ca as fi mare ultras, ma consider simplu suporter, independent. Insa inteleg ca nu se mai cauta asa ceva, se cauta aplaudaci?

  • jurnalistsportiv

   Probabil că nu va mai dura foarte mult. Acest nou articol din regulamentul de licenţiere vine ca o mănuşă pentru Dragomir şi legea lui şi se vor grăbi toţi să-l pună-n practică. Când şi suporterilor cluburilor li se vor putea închide gurile cu bani, chiar nimeni nu le va mai strica lor combinaţiile.

   Gândeşte-te puţin… Presa e cumpărată. Când toţi cei prezenţi pe un stadion vor ajunge să fie membri ai clubului suporterilor echipei X, club înfiinţat de conducerea echipei, nimeni nu va spune nimic. Dacă cineva o să comenteze ceva, în secunda următoare va fi dat afară din stadion de forţele de ordine (care vor acţiona conform legii lui Mitică). Acea persoană va fi eliminată şi din clubul suporterilor şi nu va mai putea veni la meciuri pentru că locul său a fost ocupat de un alt suporter care abia aştepta să meargă la meci, dar nu mai erau locuri libere.

   În mare, cam ăsta e planul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: