Fotoreportaj: Pangration la început de drum

Foto: Numai Sport

Un nou sport şi-a făcut loc în artele marţiale româneşti. Se numeşte Pangration şi în perioada 25-27 februarie 2011 a avut loc la complexul “Lia Manoliu” un stadiu de pregătire pentru antrenori şi sportivi. Am profitat de această ocazie pentru a realiza un fotoreportaj pe care îl puteţi vedea mai jos.

Dar să vă spun câteva cuvinte şi despre Pangration. Conform tradiţiilor greceşti, eroii mitici Hercule şi Tezeu sunt inventatorii Pangration Athlima (cunoscut şi ca Pagration, Pankration, Pancrace). Tezeu a înfrânt Minotaurul din Cnossos folosind Pangration, iar Hercule a folosit acelaşi stil de luptă împotriva leului din Nemea. Conform istoricilor, Pangration se practica în Grecia cu 2000 de ani înaintea lui Hristos fiind produsul dezvoltării societăţii greceşti din Antichitate.

Acest nou sport aflat sub egida World Pangration Athlima Federation (W.P.A.F.), a renăscut din propria cenuşă în ultimii 20 de ani astfel încât, la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, Pangration Athlima a fost admis ca sport demonstativ.

Echipamentul competiţional este denumit Endyma şi este format din Cheitonian (bluza de culoare albă reprezentând cerul care înconjoară pământul) şi Periskelis (pantaloni de culoare albastră reprezentând mările ce înconjoară pământul). La capetele inferioare şi în jurul reverului bluzei, precum şi pe laturile pantalonilor, există o meandros (buclă) cu dungi alb-albastre. De asemenea sunt folosite protecţii pentru mâini (mănuşi) şi picioare (tibiere), care sunt obligatorii. Arbitrii au aceeaşi Endyma, dar aceasta este complet roşie.

În România, World Pangration Athlima Federation este reprezentată de Asociaţia Română de Pangration Athlima, înfiinţată în septembrie 2010 prin libera asociere a 8 asociaţii sportive din Bucureşti Braşov şi Covasna, la momentul actual manifestându-şi dorinţa de a se alătura acestei mişcări alte şase cluburi din alte patru judeţe (Timişoara, Constanţa, Cluj, Harghita), totalizând un număr de 220 de sportivi.

Prima demonstraţie de Pangration Athlima din România a avut loc în decembrie 2009 în timpul Cupei „SHIN DAITO”. În 2010 au fost organizate două stagii de pregătire pentru sportivi şi antrenori şi formare de arbitri.

În decembrie 2010 România a participat la cel de-al patrulea Campionat Mondial de Pangration Athlima, desfăşurat în Loutraki, Grecia. La aceasta competiţie A.R.P.A. a participat cu o delegaţie de 9 sportivi, tehnicieni şi arbitri. Ai noştri  s-au întors cu o medalie de aur, două de argint şi două de bronz, România clasându-se pe locul 4 pe naţiuni.

Foto: Numai Sport

Foto: Numai Sport

Foto: Numai Sport

Foto: Numai Sport

Foto: Numai Sport

Foto: Numai Sport

Advertisements

One response to “Fotoreportaj: Pangration la început de drum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: