Liga combinaţiilor

Articolul pe care-l veţi citi în continuare este un răspuns la comentariul pertinent al lui Alex la acest articol, comentariu pe care vă recomand să-l citiţi.

Alex a precizat că nici situaţia din fotbalul italian nu este prea roz şi, într-adevăr, în Italia acest sport este în declin. În paralel se duce o luptă împotriva tifosilor sub pretextul îndepărtării violenţei de pe stadioane. O lege cam ca a lui Mitică, dar mai stupidă. Da, nici eu nu am crezut că se poate… Cu toate astea au o medie frumoasă de spectatori. Cât despre vizionarea meciurilor la TV, italienii plătesc destul de mult pentru asta, bani cu care te poţi duce lejer la meci.

Situaţiile din România pe care Alex le descrie, sunt de asemenea reale. Dar s-a ajuns aici pentru că patronii/acţionarii cluburilor sunt, până la urmă, mână-n mână cu Dragomir. Au intrat toţi în fotbal ca nişte prieteni care au intrat într-o afacere. Toate scandalurile şi neînţelegerile dintre ei sunt doar de ochii lumii sau certuri minore, cum se mai întâmplă în afaceri.

Cât a costat de fapt “lotul Urziceni”

Vă dau un exemplu. Luaţi meciul Urziceni-Steaua din turul acestui campionat. Cu vreo 2 săptămâni inaintea lui, Becali luase 6 jucători de la Urziceni, printre care Galamaz, Bilaşco şi Apostol care erau internaţionali. Gigi plătise cam 1 milion din câte îmi amintesc. Sau ceva pe acolo, oricum o sumă foarte mică. Apoi a urmat meciul. În zilele premergătoare acestuia au fost foarte multe analize la TV, foarte multe declaraţii şi foarte multe opinii ale specialiştilor care dădeau Unirea ca victimă sigură. Ba mai mult, chiar Bucşaru a ieşit cu o declaraţie: Steliştii sunt proştii proştilor dacă nu ne bat. Se ştia că patronul Unirii nu era un om care să iasă la TV pentru a discuta despre un meci, fiind greu de smuls nişte vorbe de la el chiar şi atunci când Urziceniul a luat campionatul. Şi Dragomir a intrat în horă susţinând sus şi tare că nu e de acord cu schimburi migrarea unor jucători către o altă echipă, după care a lăsat-o mai moale şi a spus că speră să iasă o echipă bună totuşi.

Toate declaraţiile, toate speculaţiile, toate mişcările au avut efecte asupra cotelor acestui meci. Din câte îmi amintesc, steliştii au ajuns să aibă victoria cotată undeva între 1.15 şi 1.30, iar un triumf al Unirii avea cote între 9.50 şi 10. Şi totul se luminează! Înţelegerea a fost simplă: s-a dat 1 milion pe jucători, peste 2 săptămâni era meciul, s-a avut grijă ca victoria Stelei să pară cea mai sigură din tot campionatul, s-a pariat acel milion pe victoria Urziceniului şi Steaua pierde. Atât au costat jucătorii de la Urziceni: între 9,5-10 milioane de euro.

Partida a fost scoasă din oferta multor case de pariuri, nu pentru că toată lumea paria pe Steaua, ceea ce era adevărat, ci pentru că de undeva se mizase o sumă foarte mare pe victoria Unirii. Nu cumva din România? De ce nu s-a sesizat nimeni?

Şi ăsta a fost primul exemplu care mi-a venit în minte. Dragomir este ţinut de cluburi în fruntea FRF pentru simplul fapt că, la rândul lui, permite conducătorilor tot felul de jocuri de culise şi mânării.  Foarte puţini oameni mai merg la meciuri. Într-adevăr, la Bistriţa spectatorii sunt în mare parte bătrâni care poate că deja merg din inerţie pe stadion. Galeria Vasluiului este într-adevăr frumoasă, dar totul este plătit din banii lui Porumboiu ş.a.m.d.

Toţi factorii pe care Alex i-a adus în discuţie sunt adevăraţi, dar totul se rezumă la un singur lucru: tovărăşia dintre Dragomir şi mai marii echipelor româneşti. Preşedintele  Ligii permite oricui să facă orice combinaţii (din care probabil că primeşte o cotă parte) şi astfel s-a ajuns la situaţiile pe care Alex le descrie. Şi atâta timp cât persoanele cu funcţii din fotbalul românesc nu vor fi civilizate, cât vor defeca pe gură şi cât nici măcar lor nu le pasă de comunităţile, istoria şi culorile pe care le reprezintă, de ce se arată cu degetul doar spre suporteri? E adevărat că omul se mai educă şi singur, dar trebuie să i se dea nişte modele pe care să le urmeze şi personajele din fotbal sunt departe de a primi acest rol.

Advertisements

5 responses to “Liga combinaţiilor

 • parioara

  pai la fel a fost si la chelsea cu liverpool.in tranzactie au intrat si cele 3 puncte.se practica….si este evident acest lucru.pacat de cei naivi care nu vor sa creada aceste lucruri.

 • parioara

  si as merge si mai departe si as spune ca si dinamo + steaua a fost blat.dinamo a intors meciul cu 2 penaltiuri, la niste greseli dubioase in apararea stelei.prietenia lui becali cu borcea functioneaza , si si+au dat seama ca ar fi in interesul lor sa castige fiecare pe teren propriu

 • jurnalistsportiv

  Corect, sunt frecvente înţelegerile de genul ăsta, dar la noi parcă prea se face totul pe faţă, în bătaie de joc, fără pic de respect pentru fani.

 • iraola

  lasa k nu-s numai batrani la stadionul gloriei bistrita. tu, cel care faci aceasta afirmatie, de cate ori ai calcat pe acel stadion? vine lume putina, dar e si tineret destul. la 80 mii cat are orasul normal k nu vin mai mult de 2-3 mii. capiatala cu 2 milioane de locuitori, nu poate umple ghencea de 28.000, giulestiul sau dinamo.

 • jurnalistsportiv

  @iraola:
  Am fost pe stadionul Bistriţei şi nu am afirmat că vin doar bătrâni, ci că este un număr respectabil de bătrâni care merg la meciurile Bistriţei. Şi ăsta nu e un lucru rău, ba din contră, este o motivaţie pentru cei tineri să se adune şi ei în număr cât mai mare.

  Numai bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: