Ce mai pune la cale FRF?

O ştire care la vremea ei a făcut înconjurul ţării, fiind un motiv de laudă pentru FRF, a devenit o informaţie ferită de atenţia presei şi, implicit, a iubitorilor “sportului rege”. Câţi dintre voi au ştiut sau mai ştiu că, în acest an, România va găzdui Campionatul European de Fotbal U19? Competiţia se va desfăşura în perioada 20 iulie – 1 august, la… Chiajna. Vestea a venit în februarie 2009 când ţara noastră a câştigat organizarea CE U19 în detrimentul Greciei. De atunci şi până în prezent au intervenit anumite schimbări faţă de programul pe care federalii români l-au prezentat celor de la UEFA, modificări care nasc anumite semne de întrebare…

De ce tace FRF?

“Vom organiza în 2011 Campionatul European U19. Stadionul va fi gata în 2010. Am adus încă o competiţie aici şi eu cred că e foarte bine, pentru că înseamnă că cei de afară vor veni aici şi ne vor aprecia pentru munca pe care o facem”

Acestea erau cuvintele pe care Ionuţ Lupescu le rostea pentru Sport.ro pe 17 februarie 2009. Dar, cum era de aşteptat, Naţional Arena nu a fost gata în 2010, cum nu este gata nici la momentul redactării acestui text. Iar pentru că prima partidă a Europeanului U19 va avea loc în data de 20 iulie, FRF a trebuit să vină cu o soluţie salvatoare, care să spele ruşinea provocată de neputinţa de a respecta un cuvânt dat. Astfel s-a hotărât ca turneul final din vară să fie pasat la Chiajna, o comună ilfoveană care a reuşit să asigure toate cele necesare pentru un astfel de eveniment.

Probabil că lui Lupescu îi este ruşine cu faptul că nu a putut respecta ceea ce a promis, România primind organizarea Europeanului de juniori tocmai pentru frumosul proiect “Naţional Arena” pe care trebuia să îl finalizeze anul trecut. Dacă acesta ar fi motivul pentru care nimeni nu vorbeşte despre o întrecere fotbalistică destul de importantă, până la urmă, ar fi de înţeles, dar parcă prea se ţine totul ascuns…

Posibile combinaţii?

Mai există posibilitatea ca federaţia să nu promoveze încă turneul pentru că şi de aici se pot suge nişte bani. Dacă televiziunea care va transmite campionatul era prestabilită, Eurosport făcând o tradiţie din a aduce pe ecranele telespectatorilor turneele de tineret şi juniori, rămân alte capitole descoperite. S-ar putea spune că FRF nu s-a gândit la aceste aspecte, dar te-ai înşela dacă ai crede asta. Oare nu cumva organizarea acestui turneu a fost trecută într-un con de umbră pentru a permite conducerii FRF să stabilească anumite contracte de publicitate şi/sau de colaborare care să aducă beneficii personale (băneşti sau nu) celor din fruntea federaţiei? Dacă evenimentul din iulie va fi făcut public, licitaţiile care se vor face, vor fi, la rândul lor publice şi nu se vor mai putea duce la capăt posibilele înţelegeri. Cuvintele primarului din Chiajna vin în susţinerea ipotezei de mai sus:

“Presa locală, presa naţională… de treburile acestea se ocupă federaţia. Ei dirijează această competiţie. Noi am pus doar locaţia la dispoziţie, noi suntem parteneri cu federaţia.”

Câştigul

Foto:www.gsp.ro

Singurul lucru pozitiv pe care îl văd până acum este proiectul care se dezvoltă la Chiajna. Primarul de acolo, Mircea Minea a construit în micuţa comună ilfoveană o bază sportivă modernă şi foarte cochetă. Aceasta va fi deschisă oficial în luna mai şi va oferi, după cum chiar primarul mi-a precizat, sală de forţă, bazin, sală de mese, un hotel cu 50 de locuri, şapte terenuri de antrenament şi o sală de sport. Mai mult decât atât, toate terenurile, cu excepţia unuia, au nocturnă şi unul dintre ele are tribunele acoperite în totalitate.

Sper să mă înşel şi pe lângă Chiajna, care este deja un câştig pentru sportul românesc, la finalul Campionatului European să tragem linie şi calculul să nu iasă cu minus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: