Pariem pe FIFA?

Mafia pariurilor îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa, sportivi din domenii tot mai variate fiind suspectaţi ca făcând parte din reţele ilegale de pariere. De la Campionatul Mondial de Fotbal şi Jocurile Olimpice, până la lupte cu cocoşi sau sumo, nici un eveniment nu scapă de ochii vigilenţi ai pariorilor “necuraţi”. Pentru a combate această problemă, atât CIO (Comitetul Internaţional Olimpic), cât şi FIFA (Federaţia Internaţională de Fotbal) au lansat la sfârşitul lunii ianuarie comunicate de presă în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de proporţiile pe care acest fenomen le ia. Dar ce fac aceste organizaţii pentru a combate această ciumă?

CIO copiază nodelul WADA

Sătui de numeroasele cazuri de dopaj dezvăluite de controalele antidoping din cadrul competiţiilor majore precum Jocurile Olimpice, Comitetul Internaţional Olimpic a înfiinţat WADA (World Anti-Doping Agency). Această entitate şi-a făcut foarte bine treaba, numărul sportivilor dopaţi a scăzut drastic şi conducătorii şi-au propus să urmeze acelaşi model şi în ceea ce priveşte stârpirea reţelelor de pariuri ilegale. Preşedintele CIO, Jaques Rogge a adus prima dată în discuţie înfiinţarea unei agenţii care să lupte împotriva mafiei pariurilor în toamna lui 2010, cu ocazia unei conferinţă la care au luat parte reprezentanţi a 205 comitete olimpice naţionale şi care a avut loc în Acapulco (Mexic). Următorul pas, unul important, va fi făcut la următoarea întâlnire, programată la 1 martie, unde se vor stabili ultimele detalii legate de WABA (World Anti-Betting Agency) şi modul în care aceasta va acţiona.

FIFA: “E frumos, da’ nu prea”

Cum era de aşteptat, pariorii ilegali îşi concentrează atenţia, în mare parte, asupra fotbalului. Sumele care se învârt în lumea jocurilor de noroc sunt, bineînţeles, imense, lucru care face orice persoană vulnerabilă la încercările de mituire care vin din partea diverşilor pariori. Dar ajunge o parte din aceşti bani şi la oameni din interiorul FIFA? Întrebarea este justificată din moment ce, într-o discuţie dintre Sepp Blatter şi jurnalistul Declan Hill, pe tema meciurilor trucate din cadrul Campionatului Mondial din 2006, în momentul în care conducătorului forului internaţional i s-a adus la cunoştinţă că toate meciurile Ghanei de la acea competiţie au fost trucate, preşedintele FIFA a avut o reacţie neaşteptată:

“Dacă aşa s-a întâmplat, oricum nu a afectat rezultatul global al Mondialului.”

Blatter a conştientizat rapid gafa şi a completat:

“Dar dacă ar fi adevărat, toată munca noastră de 30 de ani e în zadar. Ar însemna că am dat greş.”

Acesta a fost singurul răspuns oficial privitor la scandalul meciurilor implicate în mafia pariurilor pe care forul mondial l-a dat.

Un alt aspect care indică faptul că FIFA nu este chiar străină în ceea ce priveşte dedesubturile partidelor de fotbal atinse de virusul “morţii negre” în fotbal este scandalul care a izbucnit anul trecut în fotbalul chinez. Pe scurt, mai multe cluburi, printre care şi Qingdao Hailifeng, au fost prinse cu mâţa-n sac de anchetatorii chinezi, cluburile cu pricina fiind sancţionate pentru că ar fi cumpărat sau vândut meciuri. Partea interesantă este că preşedintele celor de la Hailifeng, Du Yunqi, era atins de patima pariurilor. Astfel, în minutul 85 al unei partide împotriva echipei Sichuan Meilianshu, Du Yunqi a pariat online că, deşi scorul era 4-4, se va mai înscrie un gol. Cum jucătorii săi nu au reuşit să străpungă pentru a cincea oară buturile adverse, şi-au dat un autogol.  În urma investigaţiilor făcute de chinezi au fost arestaţi jucători, antrenori, preşedinţi de cluburi, preşedintele şi doi vicepreşedinţi ai Federaţiei Chineze de Fotbal, precum şi trei arbitri. De remarcat, însă, este faptul că unul dintre arbitri a oficiat la Campionatul Mondial din 2002.

Într-un interviu pe care Joseph Blatter l-a acordat pe 2 ianuarie ziarului elveţian SonntagsZeitung, preşedintele a declarat că doreşte să înfiinţeze un comitet care să lupte împotriva mafiei pariurilor. Să sperăm că acest comitet nu va fi înfiinţat doar de ochii lumii, FIFA încercând să pozeze în apărătorii supremi ai spiritului sportiv, în timp ce, de fapt, pariurile ilegale sunt încă o sursă de alimentare a conturilor bancare.

Ce este acest comitet?

Blatter a dezvăluit în ziarul elveţian că mult aşteptatul comitet va fi alcătuit nu doar din persoane care se învârt în sfera sportului, ci şi de politicieni, oameni de afaceri şi din domeniul finanţelor, cât şi oameni de cultură. Se paote observa că în această listă nu se regăsesc specialişti care să aibă competenţe în lupta împotriva corupţiei şi a mafiei pariurilor. Un astfel de comitet ar fi trebuit să fie format din poliţişti, procurori, avocaţi, experţi din lumea pariuilor şi a luptei anti-corupţie. Desigur, aceştia sunt necesari doar dacă vrei într-adevăr să ai rezultate.

De asemenea, nimeni nu a pomenit nimic despre vreun buget pe care acest comitet să îl aibă la dispoziţie. Poate pentru că urmează să fie finanţat chiar de banii murdari proveniţi din pariuri?

O altă întrebare care se naşte este dacă acest comitet va face propriile sale investigaţii sau va aştepta ca presa să dea în vileag meciurile trucate? Să nu uităm scandalul care a zguduit Italia în 2006 când Juventus Torino a fost retrogradată şi patronul acesteia, Luciano Moggi, a fost tras la răspundere după ce presa a dezvăluit ancheta pe care procurorii italieni o duceau.

Cea mai delicată intrebare este următoarea: Va fi acest comitet separat de FIFA? Până la urmă Federaţia Internaţională de Fotbal îl va înfiinţa şi aici se naşte un conflict de interese pentru că este imposibil de crezut că acest comitet îşi va ancheta propriul şef, pe Sepp Blatter. Şi nu o va face, pentru că aşa cum a fost descris, comitetul va aparţine de FIFA şi atunci ce credibilitate va avea?

Iată, aşadar, că oricât de spinoasă ar fi problema mafiei pariurilor şi a corupţiei din fotbal, conducătorii Federaţiei Internaţionale de Fotbal şi cei în măsură să taie şi să spânzure nu sunt atât de interesaţi să ia cu adevărat atitudine. Poate pentru că toţi sunt mai mult sau mai puţin implicaţi în scandaluri, poate pentru că banii care intră în buzunarele lor sunt mai importanţi ca orice, poate pentru că sloganul FIFA, “For The Good Of The Game“, chiar nu este altceva decât o strategie de marketing.

Advertisements

2 responses to “Pariem pe FIFA?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: