National Arena – luft de proporţii?

Mai marii Federaţiei Române de Fotbal (FRF) nu ştiu cum să mai spele din ruşinea dezonorantului loc 57 pe care îl ocupă “naţionala” în clasamentul FIFA, motiv pentru care au pus la cale un 2011 “de foc” pentru tricolori… Pe lângă întâlnirea cu Franţa de pe 6 septembrie, din cadrul preliminariilor pentru Euro 2012, “tricolorii” vor mai întâlni, în vara acestui an, Argentina, Brazilia şi Columbia.

Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar strategia FRF-ului poate eşua lamentabil (dar n-ar fi prima oară). În condiţiile în care România are la activ rezultate precum 0-2 cu Israel, 0-1 cu Macedonia, 1-1 cu Albania, sau 0-0 cu Belarus, conducerea Federaţiei nu prea justifică alegerea unor amicale cu echipe atât de puternice. Dacă ţinem cont şi de faptul că partida împotriva Argentinei este un cadou pe care Mircea Sandu & Co. îl fac fanilor români, rezultatul final poate fi opusul celui scontat şi anume îndepărtarea ultimilor microbişti care au rămas alături de “naţională“.

Cuplajul salvării

O variantă demnă de luat în calcul pentru inaugurarea mult aşteptatului National Arena ar fi fost organizarea unui cuplaj după modelul celor din epoca ceauşistă. Trei reprize de fotbal cu gloriile echipelor bucureştene în teren ar fi atras atât publicul tânăr, dornic să guste din ceea ce taţii şi bunicii descriu ca fiind o sărbătoare a fotbalului, cât şi pe cei care au cunoscut această plăcere şi ar vrea să se înfrupte, poate pentru ultima oară, din ea. Dar dacă amintirile strâns legate de fostul “23 August“, care pentru mulţi a reprezentat leagănul copilăriei, nu contează, se pare, nici partea financiară nu prea este luată în calcul. Astfel, prin organizarea unui triunghiular care ar fi reprezentat foarte bine trecutul şi viitorul arenei, se economisea şi milionul de euro plătit pentru a-i aduce pe argentinieni la Bucureşti, milion care, cu siguranţă, putea fi investit în altceva. Dar ce mai contează un milion în plus sau în minus?

Inaugurare tristă?

Şi dacă echipa care se ocupă de construirea şi inaugurarea National Arena nu s-a gândit la nici unul din aspectele de mai sus, ar fi trebuit să ia în considerare măcar forma slabă a echipei antrenată de Răzvan Lucescu. Un meci cu Argentina pare a fi un plonjon cu capul înainte într-un bazin nou construit, dar în care s-a uitat să se adauge apă. Dacă, pe lângă preţurile piperate ale biletelor, spectatorul va mai fi nevoit să înghită şi o prestaţie jalnică a românilor, toată strategia pusă la cale de federaţie va fi sortită eşecului.

În apărarea lor, federalii pot susţine că o  înfrângere cu Messi şi ai lui nu ar fi un capăt de ţară, dar de ce să avem din start un aspect negativ legat de noul “templu” al fotbalului românesc? Poate pentru că Mircea Sandu e conştient că nu vom ajunge să jucăm un meci oficial cu Argentina în viitorul apropiat? Poate pentru că cei responsabili cu gânditul în FRF au mers atât de departe încât şi-au spus că o înfrângere în acest amical ar descrie perfect starea fotbalului românesc? Poate pentru că, de fapt, acel milion de euro înseamnă “aveţi grijă să nu ne bateţi”? Poate pentru că aşa-i românul, se întinde mai mult decât îl ajunge plapuma?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: